Ječné kroupy

Neohodnoceno
 
 

Ječné kroupy obsahují velké množství sacharidů, bílkovin, vitaminů B a E, draslíku, vápníku, železa a selenu. Preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám, žaludečním a střevním potížím. Snižují hladinu cholesterolu a lipidů v krvi.

 

 

 

 

Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem
Varianta
16 Kč 106 Kč od 16 Kč    
Kategorie Obiloviny
Záruka 1 rok
 

Ječné kroupy

                Ječmen je považován za nejstarší kultivovanou obilninu vůbec. Na čínské keramice z roku 1520 př n. l. byla malba znázorňující konec hladomoru tím, že začaly padat kroupy z nebe. Starověké národy jej pěstovaly nejen jako surovinu pro přípravu pokrmů, ale naučily se z něj vařit i pivo. Velmi oblíbený pro své nutriční bohatství a posilující účinky byl ve starověkém Řecku a Římu, kdy se podávaly ječné odvary bojovníkům v gladiátorské aréně, pro podporu jejich regenerace a posílení organismu. Později byl ječmen vytěsněný méně výživnou pšenicí a zůstal na jídelníčků pouze u chudších vrstev. Zajímavostí je, že se ječmen neobjevoval pouze v jídelníčku, ale jeho zrno se používalo i na trzích jako nejmenší váhová a délková jednotka.

                Ječné kroupy se právem zařazují mezi potraviny zdravé výživy. Preventivně působí proti srdečně-cévním chorobám, žaludečním a střevním potížím. Snižují hladinu cholesterolu a lipidů v krvi a jsou velmi účinné proti zácpě. Na rozdíl od ostatních obilovin mají nižší podíl lepku. Ječmen je velký pomocník při zažívacích potížích, „upravuje“ žaludek a stimuluje chutě k jídlu. V tradiční medicíně se používá ke zlepšení stavu střev, žlučníku, nervů a krve. Redukuje nádorová onemocnění, otoky a nadměrnou laktaci (produkci mléka u kojících maminek). Věří se, že ječmen je zvláště dobrý pro malé děti a k ošetření dětí při špatném zažívání. Vhodná je také jejich konzumace v chladném období, protože umějí zahřát a zasytit.

Ječné kroupy vznikají broušením obalové vrstvy obilného zrna. Po tepelné přípravě jsou lehce stravitelné a mají příjemnou oříškovou chuť. Jejich využití v přípravě jídel je široké. Kroupy můžete použít do polévky, salátů, pomazánek nebo je můžete zapékat, podávat jako přílohu či z nich udělat knedlík, karbanátky či si vyrobit zdravý moučníky.

Ječné kroupy obsahují velké množství sacharidů, bílkovin, vitaminů B a E, draslíku, vápníku, železa a selenu, látku, která se osvědčila v boji proti nádorům. Zajímavé je, že ječmen má schopnost změkčovat a zvláčňovat, a proto uvolňuje různá zatuhlá ložiska v těle. Umožňuje vylučování starých nadbytečných zplodin živočišných produktů. Lidé, kteří rádi jedí ječmen, jsou pružní fyzicky i psychicky.

 

 

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu) 

Energetická hodnota:

1480/350

kJ / kcal

Bílkoviny:

  9,2

g

Sacharidy:                    

75,8

g

-          z toho cukry:

  0,8

g

Tuky:                      

  1,8

g

-          z toho nasycené mastné

-

g

-          kyseliny:

  0,47

g

Sůl:

  0,0

g

 

 

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.   Seznam používých cookies: CookiesOK, externalFontsLoaded, informationBanner, pcart, NOCACHE, PHPSESSID, affiliateUniqueAccessId, displayDesktop, SRV_ID.