Pohanka, světlá

Neohodnoceno
 
 

Pohanka loupaná světlá je loupána mechanicky. Z nejdůležitějších minerálů jsou zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů jsou zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.

Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem
Varianta
30 Kč 274 Kč od 30 Kč    
Kategorie Obiloviny
Záruka 1 rok
 

Pohanka loupaná světlá

Pohanka loupaná světlá má lehce nazelenalou barvu. Její barva je dána způsobem loupání krup nikoliv jejím druhem. Světle zelená pohanka je loupána mechanicky. Tento způsob loupání je velmi šetrný a vede k uchování původních chuťových a výživových vlastností pohanky. Po uvaření má méně výraznou chuť oproti pohance hnědé. Hodí se na přípravu kaší, nádivek, do polévek a na přípravu dětské stravy.   

Pohanka se řadí mezi tzv. pseudoobiloviny. Pochází ze střední Asie, odkud se postupně šířila do Japonska, Evropy a také do Severní Ameriky. V České republice se pohanka pěstovala již od 12. století a v 16. století patřila mezi nejoblíbenější potraviny. Postupem času její obliba klesla a pěstování také ustoupilo. V dnešní době je velmi populární hlavně mezi vegetariány a makrobiotiky.

                Z nutričního hlediska je pohanka zajímavá svým vyváženým obsahem aminokyselin, kterých obsahuje až 18 druhů. Aminokyselina lysin, která je důležitá především jako prevence aktivizace herpetických virů (původce oparů), je obsažena v pohance 3x-4x více než ve srovnání s ostatními obilninami. Vzhledem k tomu, že neobsahuje pohanka lepek, je cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby právě citlivé na lepek.   

                Ze zdravotního hlediska je také velmi významný obsah nenasycených mastných kyselin. Nejvíce je zastoupena esenciální kyselina linolová, která se společně s kyselinou linolenovou podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi a působí tak preventivně proti ateroskleróze. Obsah celkové vlákniny v pohance a jejích produktech se pohybuje okolo 3,4-5,2%  a z toho je 20-30% rozpustných. Vláknina má v těle nezastupitelnou úlohu. Podílí se na prevenci a léčení vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu v krvi a podporuje správnou činnost trávicího traktu. 

V pohance se nachází mnoho zdraví prospěšných minerálních látek a vitaminů. Z těch nejdůležitějších to jsou zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky. Pohanka je také velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv jiné autointoxikaci. Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a v obličeji. Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.

 

Energetická hodnota:

1454/344

kJ / kcal

Bílkoviny:

13,0

g

Sacharidy:                    

63,0

g

-          z toho cukry:

  2,9 

g

Tuky:                      

  3,1

g

-          z toho nasycené mastné

 

 

           kyseliny:

  0,6

g

Sůl:

  0,0

g

 

 

 

 

               

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.   Seznam používých cookies: CookiesOK, externalFontsLoaded, informationBanner, pcart, NOCACHE, PHPSESSID, affiliateUniqueAccessId, displayDesktop, SRV_ID.