Rýže Basmati bílá

Neohodnoceno
 
  • 1 z 4
 

Foodish Basmati pochází z provincie Pandžáb v Pákistánu, podhůří Himaláje, provincie proslulé tím, že má pět řek a plný efekt všech čtyř ročních období. Voda z jejích řek dává život úrodné půdě smaragdově zelených polí. Proto je Foodish Basmati královskou rýží, protože její božská chuť a vůně, poháněná Pundžábovým přirozeným bohatstvím, jistě změní vaše každodenní jídla na královskou hostinu.

               

Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem Skladem
Varianta
32 Kč 62 Kč 300 Kč od 32 Kč    
Kategorie Rýže
Záruka 1,5 roku
 

Rýže dlouhozrnná BASMATI

                Tato rýže je považována za „Královnu rýže“. Jedná se o nejušlechtilejší odrůdu rýže. Pěstuje se na úpatí Himalájí. Šlechtěná je už po stovky let v Indii a Pákistánu na místech, jež jsou zavlažovány vodou přímo z ledovců, která obsahuje spoustu cenných minerálů. Každá země má svůj vlastní druh rýže Basmati. V Pákistánu se jedná o Super Kernel Basmati a v Indii to je Dehra Dun.

                Basmati je jen jedna. V roce 2000 se americká korporace RiceTec snažila získat patent na pěstování rýže Basmati v Americe. Předložili několik vlastních hybridů, ale licenci nezískali i díky zásahu indické vlády, která nechtěla připustit pěstování Basmati kdekoliv jinde na světě, než bylo do té doby historickou tradicí. Dokonce i mezi Indií a Pákistánem jsou dohady o tom, kdo že to vlastně pěstuje tu pravou a nejlepší Basmati. Ovšem konkrétní název Basmati se již od americké epizody smí používat pouze pro rýži pocházející z původních oblastí Indie a Pákistánu.

                Kvalita této rýže nespočívá pouze v jejím původu a odrůdě, ale má na ni vliv i její stáří. Správně by se měla Basmati rýže po sklizni skladovat v suchu a temnu rok a půl až dva roky. Je to z toho důvodu, aby rýže dobře vyschla. Protože nízký obsah vody v zrnech zaručuje lepší chuť, nižší lepivost a kratší dobu vaření.  

                Rýže Basmati je charakteristická svým dlouhým a štíhlým tvarem a velmi kvalitním zrnem. Její typická výhoda a vlastnost je, že se při vaření nelepí. Neobsahuje lepek, takže jí mohou konzumovat lidé citlivý na tuto surovinu, lehce se stráví a splňuje zásady zdravé výživy. V hindštině Basmati znamená doslova "královna vůní" a tento přídomek vznikl díky jejímu jedinečnému aroma a chuti připomínající oříšek.

                Mezi zdravotní výhody rýže Basmati patří nižší glykemický index, tzn. méně kalorií, než běžné druhy rýže a je přirozeně bezlepková. Díky tomu je vyhledávanou potravinou u zastánců zdravé výživy, sportovců a nedílnou součástí redukce váhy a diet.

               

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu)

Energetická hodnota:

1474/347

kJ / kcal

Bílkoviny:

  8,2

g

Sacharidy:                    

77,0

g

-          z toho cukry:

  0,4 

g

Tuky:                      

  0,5

g

-          z toho nasycené mastné

 

 

           kyseliny:

  0,1

g

Sůl:

  0,01

g

 

 

 

 

               

Vyhledávání dle parametru přirozeně bez lepku

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.   Seznam používých cookies: CookiesOK, externalFontsLoaded, informationBanner, pcart, NOCACHE, PHPSESSID, affiliateUniqueAccessId, displayDesktop, SRV_ID.