Pohankové vločky, instatní

Neohodnoceno
 
  • 1 z 2
 

Obsahují zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem v pohance je cholin.

Varianta
29 Kč 274 Kč od 29 Kč    
Kategorie Vločky
Záruka 1 rok
 

Pohankové vločky instantní

Jemné instantní pohankové vločky jsou vynikající bezlepkovou potravinou vhodnou pro doplnění jídelníčku. Jsou lehce stravitelné, snadno a rychle se připravují. Jsou vhodné do mnoha pokrmů - polévek, omáček či placek. Instantní pohankové vločky můžete použít jako základ chutných slaných polévek, do nákypů, omáček či dietních placek. Způsob přípravy spočívá v zalití horkou vodou v poměru 2:1 nechat odstát 5-7 minut.

Pohanka se řadí mezi tzv. pseudoobiloviny. Pochází ze střední Asie, odkud se postupně šířila do Japonska, Evropy a také do Severní Ameriky. V České republice se pohanka pěstovala již od 12. století a v 16. století patřila mezi nejoblíbenější potraviny. Postupem času její obliba klesla a pěstování také ustoupilo. V dnešní době je velmi populární hlavně mezi vegetariány a makrobiotiky.

                Z nutričního hlediska je pohanka zajímavá svým vyváženým obsahem aminokyselin, kterých obsahuje až 18 druhů. Aminokyselina lysin, která je důležitá především jako prevence aktivizace herpetických virů (původce oparů), je obsažena v pohance 3x-4x více než ve srovnání s ostatními obilninami. Vzhledem k tomu, že neobsahuje pohanka lepek, je cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby právě citlivé na lepek.   

                Ze zdravotního hlediska je také velmi významný obsah nenasycených mastných kyselin. Nejvíce je zastoupena esenciální kyselina linolová, která se společně s kyselinou linolenovou podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi a působí tak preventivně proti ateroskleróze. Obsah celkové vlákniny v pohance a jejích produktech se pohybuje okolo 3,4-5,2%  a z toho je 20-30% rozpustných. Vláknina má v těle nezastupitelnou úlohu. Podílí se na prevenci a léčení vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu v krvi a podporuje správnou činnost trávicího traktu. 

V pohance se nachází mnoho zdraví prospěšných minerálních látek a vitaminů. Z těch nejdůležitějších to jsou zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem.

Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který je důležitý pro cévní pružnost. Rutin v pohance výrazně zlepšuje nebo zastaví zhoršování stavu křečových žil na nohou. Rutin, quercetin a některé jiné polyfenoly mohou být v mírném množství potenciálními antikarcinogeny proti rakovině střeva a jiných orgánů. Fenolové sloučeniny můžou snižovat hladinu krevního cukru a lipidů a přispívat tak k hypocholesterolemickému účinku pohanky. Pohanka je také velmi vhodná k detoxikaci při těhotenství a jakékoliv jiné autointoxikaci. Je znám léčebný efekt pohanky při praskání žilek v oku a v obličeji. Pohanka je důležitá při žaludečních a dvanácterníkových vředech, střevních nádorech a stavech místního krvácení či při silné a dlouhé menstruaci.


Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu)

Energetická hodnota:

1530/361

kJ / kcal

Bílkoviny:

12,0

g

Sacharidy:                    

71,0

g

-          z toho cukry:

  2,0 

g

Tuky:                      

  3,0

g

-          z toho nasycené mastné

 

 

           kyseliny:

  1,0

g

Sůl:

  0,003

g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: