Čočka žlutá půlená

Tato orientální čočka je oloupaná a čištěná hned po sklizni. Obsahuje bílkoviny. Má příjemnou jemnou chuť a nemusí se předem namáčet, ale nesmí se příliš dlouho vařit, protože se rozpadá. Za syrova bývá oranžová, ale vařením rychle vybledne a zbarví do žluta. Sůl způsobuje tvrdnutí slupky, tak je vhodné přidávat ji až na konci vaření.

Značka: ARAX
od 39 Kč od 34 Kč bez DPH od 7 Kč / 100 g
Kategorie: Čočka
Záruka: 1 rok
Vyhledávání dle parametru: přirozeně bez lepku
Gramáž: 500 g
Skladem
39 Kč
34 Kč bez DPH
Gramáž: 5 kg
Skladem
369 Kč
321 Kč bez DPH

Tato orientální čočka je oloupaná a čištěná hned po sklizni. Obsahuje bílkoviny. Má příjemně jemnou chuť a nemusí se předem namáčet, ale nesmí se příliš dlouho vařit, protože se rozpadá. Za syrova bývá oranžová, ale vařením rychle vybledne a zbarví do žluta. Sůl způsobuje tvrdnutí slupky, tak je vhodné přidávat ji až na konci vaření.

Žlutá čočka je po uvaření velmi měkká a krémová a proto se hodí k mnoha pokrmům, je obzvláště populární v tradiční turecké kuchyni. Přidává se do pokrmů s kari a smíchaná s rýží je hlavní přílohou zeleninových i masitých pokrmů ve většině orientálních kuchyní. Ze žluté čočky připravíte, polévky, kaše, ale můžete ji použít i jako zavářku.

Jako prevenci nadýmání z důvodu obsahu purinových látek se doporučuje při vaření přidat bobkový list, majoránku, či saturejku. Koření napomáhá vstřebat plyny, které se tvoří během trávení a zároveň zvýrazní chuť každé luštěniny. Je lehce stravitelná, a proto je vhodná i pro děti.

Návod na přípravu: Čočku propláchneme ve vodě a poté vaříme do měkka cca 15 minut. Solíme až ke konci vaření.

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu):

Energetická hodnota:

1280/306

kJ / kcal

Bílkoviny:

26

g

Sacharidy:                    

37

g

-          z toho cukry:

2

g

Tuky:                      

0,8

g

-          z toho nasycené mastné kyseliny: 

0,1

g

Sůl:

0,01

g

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.