FAQ

 

Na této stránce Vám odpovídáme na nejčastější a zajímavé dotazy, které nám zasíláte a mockrát za ně děkujeme. Další zasílejte na: info@foodish.eu

Kde zjistím zemi původu konkrétního výrobku?

Ze zákona tento údaj uvádíme na každém obalu. Případně se na nás s dotazem obraťte přímo. 

Které potraviny byste doporučili při bezlepkové dietě?

Pohanka, pohanková mouka (do těsta), jáhly, rýže, různé druhy instatních vloček, všechny rýže a luštěniny (čočka, fazole, hrách).

Dodáváte také potraviny v BIO kvalitě? Uvažujete o jejich prodeji?

Ze sortimentu BIO produktů zatím nabízíme BIO Březovou šťávu, BIO kuskus kamutový a BIO kuskus kukuřičný.

Odkud pochází a co znamená slovo ARAX?

Při volbě názvu obchodní značky jsme se nechali inspirovat přírodou samotnou. Slovo Arax, nebo také Aras, Araz i Araxi je názvem pro významnou biblickou řeku ležící na Kavkazu a tvořící hranice mezi Arménií, Tureckem, Íránem a Ázerbájdžánem. Celková délka je 1 072 kilometerů.

Jak poznám, které produkty jsou bezlepkové a které DIA?

Bezlepkové potraviny bývají zpravidla označeny logem bezlepkovosti. Neznamená však, že každá bezlepková potravina (většina našeho srotimentu) musí nezbytně být takto označena. Zpravidla se tak značí potraviny v programu zdravé a racionální výživy.

Jakým způsobem mátě zajištěnu kvalitu a bezpečnost potravin?

Dohlížíme na správnost a funkci systému kritických bodů HACCP, kdy předcházíme rizikům kontaminace surovin a výrobků v celém výrobním a expedičním řetezci. Průběžný systém řízení kvality a prevence máme zajištěn interními předpisy, prozatím bez mezinárodní certifikace.

Spol. FOODISH od 1.8.2017 úspěšně implementovala mezinárodní standard kvality a bezpečnosti potravin IFS FOOD a dále jej v následujících letech obhajuje i na vyšší úrovni.

Mám-li doma suché potraviny s končícím datem min. trvanlivosti znamená to, že po uplynutí nebudou již poživatelné?

Odpověd není jednoznačná, záleží velmi na druhu potraviny a způsobu zpracování. Pakliže jsou suché trvanlivé potraviny (obiloviny, rýže a luštěniny) skladovány v suchu, temnu a při teplotě do 20°C, dá se obecně konstatovat, že jejich konzumace i po uplynutí min. doby trvanlivosti je zdravotně nezávadná a lze ji doporučit. Při zvažování však vždy dbejte zdravého rozumu a senzorického (smyslového) zhodnocení povahy suroviny.

Co je to hnědá rýže, resp. rýže natural?

Rýže natural je souhrný název pro všechny rýže, které jsou zbaveny pouze vrchní vrstvy (plev) a nejsou omleté ani leštěné. Taková rýže obsahuje daleko více živin a vitamínů než bílá rýže. Vyznačuje se delší dobou kuchyňské přípravy a oříškovou chutí. Nevýhodou této rýže je její značná citlivost na skladovací podmínky (teplota nejlépe do 16°C, sucho, temno).

V současnosti jediný druh naturální rýže, kterou najdete v našem sortimentu je rýže červená. Ostatní druhy jsme se z důvodu dlouhodobé problematičnosti (aflatoxiny, pesticidy, nestabilní kvalita) rozhodli zákazníkům nenabízet.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.   Seznam používých cookies: CookiesOK, externalFontsLoaded, informationBanner, pcart, NOCACHE, PHPSESSID, affiliateUniqueAccessId, displayDesktop, SRV_ID.