Novinka: Lavaš, tradiční arménský chléb

Tradiční arménský Lavash nesmí chybět u žádného grilování

Velkou novinkou od Araxu pro rok 2020 je speciální pšeničný chléb Lavaš (Lavash)

O co se jedná?

  • tradiční kavkazský nekynutý, tenký a měkký plackovitý chléb
  • s více jak dvoutisíciletou historií jde o typický pokrm kavkazské kuchyně
  • vyhledávaný je také v v Západní Asii, v Turecku a okolo Kaspického moře
  • lavaš je zapsaný na seznamu UNESCO Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva

Čemu se podobá?

Lavaš je podobný indickému chlebu čapátí, avšak lavaš je však větší a tenčí. Také je lavaš podobný tortille, ale i oproti té je tenčí, měkčí a má odlišné tvary.

Jak se vyrábí?

V Arménii již mnoho století po podzimní sklizni obilí pečou lavaš na stěnách do země zapuštěné a rozpálené hliněné pece, která se nazývá tandúr (arménsky tonir, podobné indické peci tandoori). Placky upečené ve velkém množství se pak udržují v suchu a před konzumací se vlhčí vodou, čímž změknou.

Video o výrobě Lavaše na YouTube zde : //www.youtube.com/embed/hfNQeoNMlgM

Z čeho se skládá?

Náš Lavaš vyrábíme z pšeničné mouky, vody, maličkato droždí a soli. Aby bez zbytečného množství konzervantů vydržel co nejdéle, balíme jej do ochranné atmosféry bez kyslíku. V takové balení vydrží čerstvý minimálně 21 dní.

Jak lavaš použít?

Běžně se lavaš rukama trhá na kousky a namáčí do omáček či zmačkaný přikusuje samostatně.

Díky své pružnosti umožňuje zabalit maso, máslo, brambory, vejce, strouhaný sýr s čerstvou zeleninou, nebo i sladké potraviny.

 

Lavaš v naší nabídce najdete zde Arax | Pečivo | Lavaš