Amaranth neboli laskavec patří mezi nepravé obilniny. Obsahuje minarální látky jako jsou vápník, hořčík, draslík i železo. Dále vitamíny řady B (B1 a B2), antioxidant E a vitamín C.

Značka: ARAX
28 Kč 24 Kč bez DPH 14 Kč / 100 g
Kategorie: Obiloviny
Záruka: 1 rok
Vyhledávání dle parametru: přirozeně bez lepku
Gramáž: 200 g
Skladem
28 Kč
24 Kč bez DPH

Amaranth neboli laskavec patří mezi nepravé obilniny a byl pěstován již starými Mayi, Aztéky a Inky. Pro svoji vysokou výživovou hodnotu a nenáročnost při pěstování je nazýván plodinou třetího tisíciletí.

Obsahuje bílkoviny, vlákninu, kvalitní oleje, minerály a vitamíny.

AMARANTH je přirozeně bezlepkovou surovinou. Může obsahovat stopy lepku.

 AMARANTH OBSAHUJE MINERÁLNÍ LÁTKY vápník, hořčík, draslík i železo a vitamíny řady B (B1 a B2), antioxidant E a vitamín C.          

Amaranth má široké využití v kuchyni. Dá se ve formě mouky používat na pečení. Semínka se dají opékat či dusit. Amaranthová semínka chutnají lépe, když se povaří v tekutinách výrazné chuti, např. v rajčatové šťávě nebo v silném vývaru. Amaranth báječně zahustí polévky. Podušený či pečený amaranth s jinými obilovinami v jablečné šťávě se může podávat s čerstvým ovocem. Nízkotučný "smažený" amaranth je alternativou rýže. Osmažená semínka na pánvi pukají jako popcorn. Popraskaná semínka poslouží jako skvělý obal ryb či masa nebo jako křupavý posyp na polévky, saláty či dušené pokrmy. Když uvařený amaranth vychladne, získá konzistenci želatiny, která se dá využít při výrobě ovocných džemů bez pektinu a s minimem sladidel.

Návod na přípravu:

Amaranth vaříme v mírně osolené vodě v poměru 1:2 cca 20 - 25 minut.

Průměrné nutriční hodnoty na 100g:

Energetická hodnota

1553 /371 

kJ / kcal

Tuky

7

g

 -    z toho nasycené mastné kyseliny

1,5

g

Sacharidy

65,3

g

 -    z toho cukry

1,7

g

Bílkoviny

13,6

g

Sůl

0,01

g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.