Pohanka, hnědá

Tmavě hnědá pohanka je loupaná termicky. Obsahují zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů jsou zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. V kuchyni se využívá do salátů či jako příloha k masům.

Značka: ARAX
od 23 Kč od 20 Kč bez DPH od 4 Kč / 100 g
Kategorie: Obiloviny
Záruka: 1 rok
Vyhledávání dle parametru: přirozeně bez lepku
Gramáž: 500 g
Skladem
23 Kč
20 Kč bez DPH
Gramáž: 5 kg
Skladem
209 Kč
182 Kč bez DPH

Tmavě hnědá pohanka je loupaná termicky. Při tomto postupu dochází k napařování pohanky horkou párou a následnému prudkému sušení. Pohanka tímto procesem získá příjemnou oříškovou chuť. V kuchyni se využívá do salátů, jako příloha k masům, k výrobě celých pokrmů, výborná je v kombinaci se zeleninou. Z pohanky se dají připravovat také sladké pokrmy např. zamíchaná do tvarohu s medem a oříšky.

Pohanka se řadí mezi tzv. pseudoobiloviny. Pochází ze střední Asie, odkud se postupně šířila do Japonska, Evropy a také do Severní Ameriky. V České republice se pohanka pěstovala již od 12. století a v 16. století patřila mezi nejoblíbenější potraviny. Postupem času její obliba klesla a pěstování také ustoupilo. 

            Pohanka obsahuje zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem v pohance je cholin. 

Pohanku propláchneme, zalijeme vodou (na 100 g pohanky cca 150 - 200 ml vody), osolíme, přikryjeme pokličkou a necháme vařit 10 - 15 minut. Hotovou pohanku můžeme dochutit kouskem másla.

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu):

Energetická hodnota:

1548/365

kJ / kcal

Bílkoviny:

12,0

g

Sacharidy:                    

74,0

g

-          z toho cukry:

0,6

g

Tuky:                      

2,6

g

-         z toho nasycené mastné kyseliny:

0,5

g

Sůl:

0,01

g

 

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

5
1x
4
1x
3
0x
2
0x
1
0x