Quinoa tříbarevná

Mix quinoi bílé, červené a černé obohatí skvěle vaše saláty. Obsahuje aminokyseliny, bílkoviny a vápník. 

Značka: ARAX
39 Kč 34 Kč bez DPH 20 Kč / 100 g
Kategorie: Obiloviny
Záruka: 1 rok
Vyhledávání dle parametru: přirozeně bez lepku
Gramáž: 200 g
Skladem
39 Kč
34 Kč bez DPH

Mix quinoi bílé, červené a černé obohatí skvěle vaše saláty

Quinoa, neboli merlík čilský, je rostlina, která pochází z Jižní Ameriky. U nás není zatím úplně běžná, ale pro lidi v Jižní Americe má stejný význam jako pro nás pšenice. Quinoa vypadá spíše jako obilnina, ale řadí se do skupiny tzv. pseudoobilovin, do které patří např. pohanka. Ze semen quinoi se dříve mlela mouka nebo sloužila k přípravě kaší a zahuštění polévek.

Quinoa pochází z pohoří And v Bolívii a Peru. Do Evropy se začínala pomalu dostávat až v 19. stol. Existuje ve třech druzích. Nejběžnější je bílá s jemnou máslovou chutí. Červená quinoa je křupavější a má příjemnou oříškovou příchuť. Černá quinoa je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Quinoa se vyznačuje příjemnou a neutrální chutí a dá se tak zkombinovat téměř se vším. Její příprava je velice snadná a rychlá. V kuchyni se používá pro výrobu sladkých i slaných pokrmů. Je vhodná do ovocných i zeleninových salátů, výborně ale také chutná zapečená se zeleninou, masem či sýrem, nebo se může přidat do těsta na lívanečky a sušenky. Lehce z ní vytvoříte i chutný nákyp či kaši.

Návod na přípravu: Před vařením namočíme quinou do studené vody na 5 - 10 minut. Tímto procesem se zbavíme případné hořkosti. Vaříme ve vodě nebo ve vývaru (1 díl quinoy, 2 díly vývaru). Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Zakrytou necháme ještě odstát 5 až 10 minut. Můžete okořenit dle chuti.

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu):

 

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu)

Energetická hodnota:

154/368

kJ / kcal

Bílkoviny:

14,0

g

Sacharidy:                    

64,0

g

-          z toho cukry:

  0,0 

g

Tuky:                      

  6,0

g

-          z toho nasycené mastné

 

 

           kyseliny:

  1,0

g

Sůl:

  0,006

g

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.