Akce na bylinné čaje

Amarant

28 Kč 14 Kč / 100 g

Zvolte variantu

Amarant neboli laskavec patří mezi nepravé obilniny, tzv. pseudoobiloviny. Obsahuje minerální látky jako jsou vápník, hořčík, draslík i železo. Dále vitamíny řady B (B1 a B2), antioxidant E a vitamín C.

Detailní informace

Gramáž: 200 g
Skladem
28 Kč

Detailní popis produktu

Amarant neboli laskavec patří mezi nepravé obilniny a byl pěstován již starými Mayi, Aztéky a Inky. Pro svoji vysokou výživovou hodnotu a nenáročnost při pěstování je nazýván plodinou třetího tisíciletí.

Obsahuje bílkoviny, vlákninu, kvalitní oleje, minerály a vitamíny.

AMARANT je přirozeně bezlepkovou surovinou. Může obsahovat stopy lepku.     

Amarant má v kuchyni široké využití. Dá se ve formě mouky používat na pečení. Semínka se dají opékat či dusit. Amarantová semínka chutnají lépe, když se povaří v tekutinách výrazné chuti, např. v rajčatové šťávě nebo v silném vývaru. Amarant báječně zahustí polévky. Podušený či pečený amarant s jinými obilovinami v jablečné šťávě se může podávat s čerstvým ovocem. Nízkotučný "smažený" amarant je alternativou rýže. Osmažená semínka na pánvi pukají jako popcorn. Popraskaná semínka poslouží jako skvělý obal ryb či masa nebo jako křupavý posyp na polévky, saláty či dušené pokrmy. Když uvařený amarant vychladne, získá konzistenci želatiny, která se dá využít při výrobě ovocných džemů bez pektinu a s minimem sladidel.

Návod na přípravu: Amarant vaříme v mírně osolené vodě v poměru 1:2 cca 20 - 25 minut.

O příznivých účincích konzumace amarantu na zdraví během těhotenství píše Zdravko Pohanka na svém blogu zde: https://www.potravinyarax.cz/zdravkuv-blog/zdrave-a-chutne-stravovani-v-tehotenstvi/  doporucene_v_tehotenstvi

Průměrné nutriční hodnoty na 100g

Energetická hodnota

1553 / 371 

kJ / kcal

Tuky

7

g

- z toho nasycené mastné kyseliny

1,5

g

Sacharidy

65,3

g

- z toho cukry

1,7

g

Bílkoviny

13,6

g

Sůl

0,01

g

Doplňkové parametry

Kategorie: Ostatní
Záruka: 1 rok

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: