Chléb ze špaldové a žitné mouky
240 ml vody
10 g droždí
Špetka cukru
Z těchto ingrediencí uděláme kvásek, který necháme cca 10 min vzejít.
350 g ARAX BIO špaldové mouky, hladké
150 g žitné mouky
2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička medu
100 g bílého jogurtu
5 g kmínu
2 polévkové lžíce balzamikového octa
Kvásek následně přidáme do směsi zbylých surovin a uhněteme těsto (nejlépe v kuchyňském robotu).
Na pomoučněném válu uhněteme těsto do tvaru bochníku a vložíme do vymazané a moukou vysypané zapékací mísy (skvěle funguje i oválná skleněná mísa).
Poprášíme moukou a necháme 1,5 hodiny kynout na teplém místě pod utěrkou.
Po vykynutí vložíme chléb v zapékací misce s poklicí do studené trouby na spodní mřížku a pečeme na 240°C 50 minut s poklicí a dle potřeby ještě dalších 5 minut bez ní.