Chléb ze špaldové a žitné mouky

Chléb ze špaldové a žitné mouky 

240 ml vody 

10 g droždí 

Špetka cukru 

Z těchto ingrediencí uděláme kvásek, který necháme cca 10 min vzejít. 

 

350 g ARAX BIO špaldové mouky, hladké 

150 g žitné mouky 

2 čajové lžičky soli 

1 čajová lžička medu 

100 g bílého jogurtu 

5 g kmínu 

2 polévkové lžíce balzamikového octa 

Kvásek následně přidáme do směsi zbylých surovin a uhněteme těsto (nejlépe v kuchyňském robotu). 

Na pomoučněném válu uhněteme těsto do tvaru bochníku a vložíme do vymazané a moukou vysypané zapékací mísy (skvěle funguje i oválná skleněná mísa).  

Poprášíme moukou a necháme 1,5 hodiny kynout na teplém místě pod utěrkou. 

Po vykynutí vložíme chléb v zapékací misce s poklicí do studené trouby na spodní mřížku a pečeme na 240°C 50 minut s poklicí a dle potřeby ještě dalších 5 minut bez ní.