Sušené klíčky

Výhody naklíčených semen pro lidské tělo:

  • Klíčky jsou výživnou bombou obsahující velké množství nutričně významných látek pozitivně působících na lidský organismus.
  • Minerály – až několikanásobně se při klíčení zvyšuje jejich množství. Dle druhu se jedná o vápník, fosfor, hořčík, mangan, draslík, železo a další. Při klíčení dochází k neutralizaci kyseliny fytové zabraňující vstřebávání minerálů v těle. Po naklíčení jsou minerály lépe vstřebatelné a využitelné. 
  • Vitamíny – klíčením se jejich množství v semeni výrazně zvyšuje a mohou dokonce vznikat i nové. Nejčastěji jsou přítomny vitamíny A, C, K, E a vitamíny skupiny B.
  • Aminokyseliny – naklíčená semena obsahují všech 8 esenciálních aminokyselin. Díky přeměně špatně stravitelných bílkovin na aminokyseliny během klíčení dochází k jejich lepší stravitelnosti a zvýšení biologické hodnoty bílkovin.
  • Nízká energetická hodnota – jsou vhodné při redukčních dietách a moderních trendy výživách.
  • Velké množství vlákniny – potřebné pro správnou činnost střev a zdravé zažívání.
  • Enzymy – podporují trávicí procesy v těle a činnost vlastních enzymů.
  • Fenolové sloučeniny – nejčastější jsou obsaženy fenolové kyseliny a flavonoidy ovlivňující chuť a vůni klíčků. Zároveň tyto látky mají ochranné účinky na lidské zdraví díky antioxidační aktivitě, která působí preventivně proti civilizačním a nádorovým onemocněním, zlepšují imunitu organismu, mají antimikrobiální a antivirové účinky. Klíčením se jejich obsah v semenech výrazně zvyšuje.
  • Chlorofyl – pigment obsažený v zelených částech rostliny s antioxidačními vlastnosti.
  • Řada látek obsažených v klíčcích má ochranné nebo léčivé účinky podílející se na prevenci a snížení rizika různých civilizačních onemocnění.