Milovníci zdravé výživy pozor!
Dnes bych vám rád přiblížil více informací o Beta glukanu v ovsu a ovesných vločkách, které jsme v našem portfoliu aktuálně rozšířili o nové druhy.
Beta glukan je polysacharid, který se řadí mezi rozpustnou vlákninu se silným antioxidačním účinkem pro lidské tělo. Chrání tělo před volnými radikály a tím významně přispívá k posilování imunitního systému.
Přirozeně se beta glukan vyskytuje v obalových vrstvách i endospermu obilovin, zejména ovsa, ale i žita, pšenice, či rýže. Dalším známým zdrojem beta glukanu jsou mořské řasy, houby (reishi, shiitake) a některé kvasinky.
Pojďme se zaměřit na jeho zdroj převážně z ovsa a ovesných vloček.
Nabídnu vám hned několik variant, jak můžete tuto velmi prospěšnou obilovinu a produkty z ní zařadit do svého jídelníčku a tím významně přispět k dobrému zdraví.
Podívejme se společně na moje stránky, kde naleznete hned několik variant ovesných vloček a můžete si vybrat podle libosti přímo zde.
Ovesná vláknina společně s beta glukanem je zásadní pro četné zdravotní benefity, které s sebou konzumace ovsa a ovesných vloček přináší.
V čem tkví zdravotní výhody beta glukanu?
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění.
- Beta glukan reguluje hladinu krevního cukru, zpomaluje uvolňování energie a tím přispívá k delšímu pocitu zasycení.
- Přispívá k dobrému trávení a pravidelnému vyprazdňování.
Přiložená tabulka ukazuje význam ovsa/ovesných vloček pro pravidelné zařazení do vašeho jídelníčku.
Doufám, že vás dnešní článek zaujal a dozvěděli jste se třeba i něco nového a zajímavého.
Brzy se ozvu s dalším článkem!
Váš Zdravko Pohanka