Milí přátelé,
dnes se podíváme na zoubek Glykemickému indexu.
Jedná se o důležitý faktor pro nás všechny, i když by se mohlo zdát, že třeba pouze pro diabetiky. Jak ale víte, cukrovka II.typu, nebo-li cukrovka získaná, je velkou hrozbou moderní společnosti.
Proč?
Protože povětšinou spěcháme, stravujeme se ve fast foodech, jíme instantní stravu, používáme rychlé a jednoduché cukry, přidáváme do jídla a nápojů příliš mnoho sacharózy a máme obrovský nedostatek vlákniny. Málo se hýbeme.
GI určuje rychlost a to, jak moc se zvýší hladina glukózy v krvi. Žádoucí při tom je, aby to bylo co nejpomaleji.
Potraviny rozdělujeme do 3 skupin: s vysokým, středním a nízkým glykemickým indexem.
Potraviny s vysokým GI způsobují prudké zvýšení hladiny krevního cukru bezprostředně po jídle. Na to musí slinivka břišní zareagovat intenzivní produkcí inzulínu, aby se hladina krevního cukru vyrovnala do optimální hladiny a glukóza (krevní cukr) mohl plnit svoji funkci zdroje energie. Kromě velké zátěže slinivky břišní na produkci inzulinu to způsobuje také to, že po jídle opět pociťujeme velmi rychle hlad. Křivka prudce klesá a stoupá. To není z dlouhodobého hlediska žádoucí. Zvýšená hladina krevního cukru je rizikovým faktorem právě pro rozvoj cukrovky II.typu, kardiovaskulárních onemocnění, nadváhy, z toho plynoucí nadměrné zátěže pohybového aparátu atd.
Potraviny s vysokým GI >70: slazené nápoje, pivo, průmyslově zpracované potraviny, sušenky, oplatky, koláče, bílé pečivo, med, zmrzlina, bramborové lupínky, vařené brambory.
Oproti tomu potraviny se střední či nízkou hodnotou GI uvolňují sacharidy postupně. Není potřeba, aby slinivka břišní vyplavila naráz velké množství hormonu inzulinu. Pocit nasycení trvá déle. Zásadní roli hraje podíl vlákniny a celozrnných potravin.
Potraviny se středním GI 56-69: rýže, obiloviny, banány. Pokud máte možnost volby, vybírejte celozrnnou rýži, mouku, těstoviny, pečivo.
Potraviny s nízkým GI <55: maso, vejce, luštěniny, většina ovoce a zeleniny, ideálně v čerstvém stavu, ořechy, tmavá rýže, celozrnné pečivo.
Jak tedy správně pracovat s Glykemickým indexem? Řešení není složité.
Myslete na to, co jíte!
Zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté na vlákninu, celozrnné potraviny, vařte ze základních surovin.
Vyšší podíl vlákniny ve stravě zajistí postupné uvolňování energie ze sacharidů a tím nedochází k prudkým výkyvům hladiny krevního cukru (glukózy) a produkce inzulinu. Energie ze stravy se lépe rozloží do celého dne a pocit zasycení trvá déle.
Pevně doufám, že se vám článek líbil a dozvěděli jste se třeba i něco nového a zajímavého!
Brzy se na vás opět těším,
za celý tým ARAX, Zdravko Pohanka