Dopřejte si naklíčené luštěniny bez nadýmání

Ahoj přátelé! Zdraví vás Zdravko Pohanka a děkuji, že jste zabrousili na můj blog. smajlík

Onehdá jsem narazil na velmi zajímavý článek od Ing. Hany Málkové na stránkách STOB klubu, který se zabývá Klíčením oblíbených luštěnin.
Také doma klíčíte nebo jste to již zkoušeli? Je to opravdu snadné a zábavné! 
Pokud jste v klíčení nováčci, zde jsem pro vás nabral rady jak na to: Domácí klíčení luštěnin
A vhodné suroviny ke klíčení ze sortimentu Arax vyberte zde: Luštěniny k naklíčení

ZP.

 


Nutriční přínosy klíčených luštěnin

Klíčení je vhodnou úpravou luštěnin, a to z toho důvodu, že během tohoto procesu dochází k mnoha pozitivním změnám v nutričním složení. A jaké změny to jsou?

Během klíčení se významně snižuje obsah alfa-galaktosidů, které způsobují nadýmání, i některých dalších antinutričních látek. Alfa-galaktosidy jsou odstraněny až z 80%. Pro rostlinu slouží tyto nestravitelné oligosacharidy jako zdroj energie. Během klíčení jsou spotřebovávány a jejich obsah v naklíčených luštěninách je proto nižší.

Kromě toho dochází během klíčení k navýšení obsahu některých vitaminů, zejména vitaminu C, Ba B3, a využitelnosti minerálních látek, především vápníku.

Během klíčení také dochází ke zvýšení aktivity některých enzymů, jako jsou amylázy, proteázy, fytázy a lipázy.

arax_klicene_lusteniny_eshop (1)

Porovnání nutričního složení naklíčených a vařených luštěnin

 

Sójové boby

Hrách

Čočka

Fazole mungo

vařené

naklíčené

vařený

naklíčený

vařená

naklíčená

vařené

naklíčené

EH (kJ)

727

512

496

521

488

445

441

126

B (g)

16,6

13,1

8,3

8,8

9,0

9,0

7,0

3,0

T (g)

9,0

6,7

0,4

0,7

0,4

0,6

0,4

0,2

S (g)

9,9

9,6

21,1

27,1

20,1

22,1

19,2

5,9

vit. C (mg)

1,70

15,30

0,40

10,40

1,50

16,50

1,00

13,20

thiamin (mg)

0,16

0,34

0,19

0,23

0,17

0,23

0,16

0,08

riboflavin (mg)

0,29

0,12

0,06

0,16

0,07

0,13

0,06

0,12

niacin (mg)

0,40

1,15

0,89

3,09

1,06

1,13

0,58

0,75

vit. B 6 (mg)

0,23

0,18

0,05

0,27

0,18

0,19

0,07

0,09

folát (μg)

54

172

65

144

181

100

159

61

vit. B 12 (μg)

0

0

0

0

0

0

0

0

vit. A (IU)

9

11

7

166

8

45

24

21

vit. D (IU)

0

0

0

0

0

0

0

0

vit. E (mg)

0,35

 -

0,03

 -

0,11

-

0,15

0,10

vit. K (μg)

 19,20

 -

5,00

 -

1,70

-

2,70

33,00

Zdroj: The USDA National Nutrient Database for Standard Reference.

Klíčení rovněž mění chuťové vlastnosti luštěnin, což vám dává možnost vyzkoušet nové chutě bez nutnosti zkoušení nových potravin. Zároveň tak můžete svůj jídelníček obohatit o nové recepty! Klíčené luštěniny třeba zachutnají i těm, kteří v oblibě klasickou luštěninovou chuť zrovna nemají. Naklíčené luštěniny jsou vynikající nejen do salátů, ale lze je použít i všude tam, kde byste jinak použili klasické vařené luštěniny. Hodí se pro přípravu pomazánek, karbanátků, placiček, kaší apod. Využít je můžete dokonce i při přípravě sladkých pokrmů.

Další nespornou výhodou naklíčených luštěnin oproti suchým semenům je zkrácení doby tepelné úpravy. Většinu druhů totiž nemusíte upravovat vůbec! Můžete je chroupat rovnou zasyrova. Nevhodné je to však u běžných druhů fazolí, které obsahují některé přírodní toxické látky, proto je potřeba fazole před konzumací vždy uvařit. Výjimkou jsou v tomto ohledu fazole mungo, které převářet nemusíte.

Když už jsou tu zmíněné všechny ty výhody naklíčených luštěnin, měli bychom uvést i jejich nevýhodu. Tou je možnost snadného rozmnožení mikroorganismů a následného vzniku mikrobiálního onemocnění po jejich konzumaci. Pokud však budete dbát na správný postup klíčení, tak se nemusíte ničeho obávat. A pokud byste chtěli mít opravdu jistotu, řešením, jak se nežádoucích mikroorganismů zbavit, je krátké povaření naklíčených luštěnin. To ovšem za cenu ztráty pozitivně působících látek, zejména vitaminů.


arax_klicene_lusteniny_eshop (2)
 

 


Celé původní znění naleznete zde: Nutriční přínosy klíčených luštěnin