Lavash tradiční arménský chléb

Velkou novinkou od Araxu je plackovitý pšeničný chléb Lavash (lavaš), který nesmí chybět u žádného grilování.

Bez jakého základu by se neobešla tradiční arménská kuchyně? Je jím Lavash (Lavaš), tradiční arménský pšeničný chléb, který ozvláštní řadu jídel a vnese vůni dálek do vaší kuchyně. Díky jeho vláčnosti do něj můžete zabalit řadu ingrediencí a snadno si doma vytvořit vynikající wrapy a pannini. Je také skvělým základem pro sladké a slané pečení.

O co se jedná?

  • tradiční kavkazský nekynutý, tenký a měkký plackovitý chléb
  • s více jak dvoutisíciletou historií jde o typický pokrm kavkazské kuchyně
  • vyhledávaný je také v v Západní Asii, v Turecku a okolo Kaspického moře
  • lavash je zapsaný na seznamu UNESCO Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva

Čemu se podobá?

Lavash je podobný indickému chlebu čapátí, avšak lavash je však větší a tenčí. Také je lavash podobný tortille, ale i oproti té je tenčí, měkčí a má odlišné tvary.

Jak se vyrábí?

V Arménii již mnoho století po podzimní sklizni obilí pečou lavash na stěnách do země zapuštěné a rozpálené hliněné pece, která se nazývá tandúr (arménsky tonir, podobné indické peci tandoori). Placky upečené ve velkém množství se pak udržují v suchu a před konzumací se vlhčí vodou, čímž změknou.

Video o výrobě Lavashe na YouTube zde : //www.youtube.com/embed/hfNQeoNMlgM

Náš Lavash vyrábíme z pšeničné mouky, vody, soli a konzervantu E282 (propionan vápenatý).

Aby vydržel co nejdéle, balíme jej do ochranné atmosféry bez kyslíku. V takové balení vydrží čerstvý minimálně 21 dní.
 

Jak lavash použít?

Běžně se lavash rukama trhá na kousky a namáčí do omáček či zmačkaný přikusuje samostatně. Před použitím doporučujeme lehce potřísnit vodou.

Díky své pružnosti umožňuje zabalit maso, máslo, brambory, vejce, sýr s čerstvou zeleninou, nebo i sladké potraviny.

LAVASH vs. TORTILLA
  • Oproti tortille se lavash jí i samostatně, natrhaný na kousky.
  • Lavash je zpravidla vetší než tortilla. Tortilla je kulatá, zatímco lavash mívá více tvarů.
  • Lavash obsahuje méně soli a konzervantů než trvanlivé tortilly na trhu.

Přednosti

  • Autentický zážitek, chléb vyráběný dle tradiční staroarménské rodinné receptury.
  • Je vždy nekynutý a tenký, po dovlhčení ještě více pružný a vláčný.
  • Balen v ochranné atmosféře zůstane čerstvý až 21 dní.
  • Vyráběn v Česku, z výběrových surovin a s minimem konzervantů.
TIP: Na wrapy a malé kapsy
240 g, kulaté malé placky,
průměr 24 cm
 
Lavash Medium 4 ks
TIP: Na wrapy, pannini a kapsy
240 g, eliptické střední placky
průměr 39 cm
 
Lavash Maxi 2 ks
TIP: Na pannini, kapsy a pečení
240 g, eliptické velké placky
průměr 60 cm