Lavash tradiční arménský chléb

Velkou novinkou od Araxu je plackovitý pšeničný chléb Lavash (lavaš), který nesmí chybět u žádného grilování.

Bez jakého základu by se neobešla tradiční arménská kuchyně? Je jím Lavash (Lavaš), tradiční arménský pšeničný chléb, který ozvláštní řadu jídel a vnese vůni dálek do vaší kuchyně. Díky jeho vláčnosti do něj můžete zabalit řadu ingrediencí a snadno si doma vytvořit vynikající wrapy a pannini. Je také skvělým základem pro sladké a slané pečení.

O co se jedná?

  • tradiční kavkazský nekynutý, tenký a měkký plackovitý chléb
  • s více jak dvoutisíciletou historií jde o typický pokrm kavkazské kuchyně
  • vyhledávaný je také v v Západní Asii, v Turecku a okolo Kaspického moře
  • lavash je zapsaný na seznamu UNESCO Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva

Čemu se podobá?

Lavash je podobný indickému chlebu čapátí, avšak lavash je však větší a tenčí. Také je lavash podobný tortille, ale i oproti té je tenčí, měkčí a má odlišné tvary.

Jak se vyrábí?

V Arménii již mnoho století po podzimní sklizni obilí pečou lavash na stěnách do země zapuštěné a rozpálené hliněné pece, která se nazývá tandúr (arménsky tonir, podobné indické peci tandoori). Placky upečené ve velkém množství se pak udržují v suchu a před konzumací se vlhčí vodou, čímž změknou.

Video o výrobě Lavashe na YouTube zde : //www.youtube.com/embed/hfNQeoNMlgM

Náš Lavash vyrábíme z pšeničné mouky, vody, soli a konzervantu E282 (propionan vápenatý).

Aby vydržel co nejdéle, balíme jej do ochranné atmosféry bez kyslíku. V takové balení vydrží čerstvý minimálně 21 dní.
 

Jak lavash použít?

Běžně se lavash rukama trhá na kousky a namáčí do omáček či zmačkaný přikusuje samostatně. Před použitím doporučujeme lehce potřísnit vodou.

Díky své pružnosti umožňuje zabalit maso, máslo, brambory, vejce, sýr s čerstvou zeleninou, nebo i sladké potraviny.

LAVASH vs. TORTILLA
  • Oproti tortille se lavash jí i samostatně, natrhaný na kousky.
  • Lavash je zpravidla vetší než tortilla. Tortilla je kulatá, zatímco lavash mívá více tvarů.
  • Lavash obsahuje méně soli a konzervantů než trvanlivé tortilly na trhu.

Přednosti

  • Autentický zážitek, chléb vyráběný dle tradiční staroarménské rodinné receptury.
  • Je vždy nekynutý a tenký, po dovlhčení ještě více pružný a vláčný.
  • Balen v ochranné atmosféře zůstane čerstvý až 21 dní.
  • Vyráběn v Česku, z výběrových surovin a s minimem konzervantů.
TIP: Na wrapy a malé kapsy
240 g, kulaté malé placky,
průměr 24 cm
 
Lavash Medium 4 ks
TIP: Na wrapy, pannini a kapsy
240 g, eliptické střední placky
průměr 39 cm
 
Lavash Maxi 2 ks
TIP: Na pannini, kapsy a pečení
240 g, eliptické velké placky
průměr 60 cm

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení