Velkou novinkou od Araxu je plackovitý pšeničný chléb Lavash (lavaš), který nesmí chybět u žádného grilování.
Bez jakého základu by se neobešla tradiční arménská kuchyně? Je jím Lavash (Lavaš), tradiční arménský pšeničný chléb, který ozvláštní řadu jídel a vnese vůni dálek do vaší kuchyně. Díky jeho vláčnosti do něj můžete zabalit řadu ingrediencí a snadno si doma vytvořit vynikající wrapy a pannini. Je také skvělým základem pro sladké a slané pečení.
O co se jedná?
- tradiční kavkazský nekynutý, tenký a měkký plackovitý chléb
- s více jak dvoutisíciletou historií jde o typický pokrm kavkazské kuchyně
- vyhledávaný je také v v Západní Asii, v Turecku a okolo Kaspického moře
- lavash je zapsaný na seznamu UNESCO Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva
Čemu se podobá?
Lavash je podobný indickému chlebu čapátí, avšak lavash je však větší a tenčí. Také je lavash podobný tortille, ale i oproti té je tenčí, měkčí a má odlišné tvary.
Jak se vyrábí?
V Arménii již mnoho století po podzimní sklizni obilí pečou lavash na stěnách do země zapuštěné a rozpálené hliněné pece, která se nazývá tandúr (arménsky tonir, podobné indické peci tandoori). Placky upečené ve velkém množství se pak udržují v suchu a před konzumací se vlhčí vodou, čímž změknou.
Video o výrobě Lavashe na YouTube zde : //www.youtube.com/embed/hfNQeoNMlgM
Náš Lavash vyrábíme z pšeničné mouky, vody, soli a konzervantu E282 (propionan vápenatý).
Jak lavash použít?
Běžně se lavash rukama trhá na kousky a namáčí do omáček či zmačkaný přikusuje samostatně. Před použitím doporučujeme lehce potřísnit vodou.
Díky své pružnosti umožňuje zabalit maso, máslo, brambory, vejce, sýr s čerstvou zeleninou, nebo i sladké potraviny.
- Oproti tortille se lavash jí i samostatně, natrhaný na kousky.
- Lavash je zpravidla vetší než tortilla. Tortilla je kulatá, zatímco lavash mívá více tvarů.
- Lavash obsahuje méně soli a konzervantů než trvanlivé tortilly na trhu.
Přednosti
- Autentický zážitek, chléb vyráběný dle tradiční staroarménské rodinné receptury.
- Je vždy nekynutý a tenký, po dovlhčení ještě více pružný a vláčný.
- Balen v ochranné atmosféře zůstane čerstvý až 21 dní.
- Vyráběn v Česku, z výběrových surovin a s minimem konzervantů.