Ahoj, milí přátelé,
dnes navážu na poslední příspěvek a postupně vám představím mouky ARAX a tipy, jak je i nejlépe využít.
Pojďme se podívat na zoubek cizrnové extra hladké mouce.
Cizrna beraní, jinak také nazývána římský hrách, je jednou z nejchutnějších luštěnin. Můžete se také setkat s termínem "maso chudých". Semena cizrny patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Jsou nejen bohatým zdrojem bílkovin se značným množstvím esenciálních aminokyselin a sacharidů, ale také zdrojem minerálů, vitamínů a obsahují některé potenciálně zdraví prospěšné látky, které mohou snížit riziko chronických onemocnění. Je to surovina přirozeně bezlepková.
A jak ji snadno zařadit do vašeho jídelníčku?
Nebojte se použít naší velmi hladkou mouku z cizrny. Přidat ji můžete k běžně používaným moukám, doporučujeme v množství do 30 % z celkového objemu mouky použité ve vašem receptu. Také ji můžete využít k přípravě stále více oblíbeného humusu. Výrazně si zkrátíte čas přípravy potřebný pro namáčení semen cizrny, do karbanátků, hamburgerů, sekané, pomazánek atd.
A protože nastává čas polévek či omáček, nebojte se zcela nahradit klasickou "zápražku" z mouky pšeničné právě cizrnovou.
Jako inspiraci přidáváme rychlý recept na podzimní bramboračku s hlívou ústřičnou zahuštěnou Arax moukou cizrnovou.
Ingredience (množství dle libosti):
- kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel
- brambory
- brokolice, květák, pórek, hlíva ústřičná či jiné houby (lze použít i sušené, které pouze předem namočte do vlažné vody)
- cibule, česnek, sůl, pepř, majoránka
- máslo (případně ghí)
- Arax mouka cizrnová
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno, nahrubo nastrouhejte mrkev, celer a petržel. Hlívu ústřičnou a brambory nakrájejte na menší kousky. V hrnci rozehřejte máslo a postupně vše orestujte dozlatova. Až začne zelenina krásně vonět, zasypejte cizrnovou moukou, opatrně zamíchejte a ještě chvilku restujte. Podlijte vroucí vodou a pokračujte ve varu. Kořením dochuťte dle libosti. Před koncem přidejte zeleninu, která nepotřebuje tolik času k úpravě (např. pórek, květák, brokolice), přidejte prolisovaný česnek a majoránku a vše společně povařte ještě několik minut do změknutí.

Přeji dobrou chuť!