Domácí klíčení luštěnin

Ahoj přátelé! Tady Zdravko Pohanka.

Přemýšleli jste také nad tím, jak postupovat při domácím klíčení luštěnin, co je potřeba a na co si dát pozor?
Posbíral jsem pro vás zajímavé a užitečné informace o domácím klíčení Luštěnin.
Vhodné suroviny ze sortimentu Arax vyberte zde: Luštěniny k naklíčení

Držím palce, ať se vám s klíčením daří! smajlík

ZP.


 

Pojďme se do toho pustit doma

Co potřebujete? Klasické celé neloupané luštěniny, "klíčící zařízení" a pitnou vodu.

Pro klíčení semen si můžete vybrat cenově dostupnou klíčící misku, sklenici nebo automatické klíčící zařízení. Ty se dají koupit na internetu, ale jde použít i obyčejná PET láhev, do které uděláte zespodu do dna dírky.

Domácí klíčení není nic složitého!

 

Jaký je správný postup? 

  1. NamáčeníLuštěniny nejprve nechte přes noc nebo celý den namáčet ve sklenici s vodou, aby se nastartoval klíčící proces. Poté slijte a propláchněte.
  2. Naplnění klíčidlaPropláchnuté luštěniny vložte do klíčící nádoby, ponechte je při pokojové teplotě zhruba 2-3 dny, dokud nevyrostou klíčky (u každého druhu to trvá jinak dlouho).
  3. Proplachování – Luštěniny je nutné v klíčidle pravidelně proplachovat čistou vlažnou vodou. Minimálně 2x za den. Dodává se jim tak vláha a zamezuje se hnilobě.
  4. Skladování – Naklíčené luštěniny je ideální hned spotřebovat, nebo je zavřít do sklenice a skladovat v chladničce.

Dbejte na tento postup a nemáte se čeho obávat! 

 

Důležité zásady při domácím klíčení

  1. Nakoupit kvalitní semena (musí být čerstvá, nevyloupaná, bez chemického ošetření proti škůdcům).
  2. Pečlivě omýt klíčidlo (ideálně vyvařit nebo v myčce na program s vysokou teplotou).
  3. Důkladně umýt ruce před péčí o klíčky.
  4. K namáčení a proplachování vždy použít pitnou vodu.
  5. Zamezit kontaktu s hmyzem.
  6. Připravit si vhodné místo, kde budete klíčky pěstovat (ne mezi pokojovými květinami).
  7. Používat čisté nádobí pro přípravu a uchovávání klíčků.

 

Doba namáčení a klíčení 

 

Namáčecí doba 

Klíčící doba 

Adzuki fazole 

12 hodin 

3-5 dnů 

Cizrna 

15 hodin 

2-3 dny 

Hrách (neloupaný)

12-16 hodin 

1-3 dny 

Čočka  

8-12 hodin 

1-2 dny 

Mungo fazole 

10 hodin 

2-3 dny 

Sója 

16 hodin 

Až 4 dny 

 

Pozor na rizika domácího klíčení 

Může se vytvořit plíseň a hniloba klíčků. Patogenní bakterie (např. E.coli) se během procesu klíčení rychleji množí. Mají proto ideální podmínky (vysokou vlhkost a teplotu, dostatek živin). Komplikaci lze rozpoznat podle nepříjemného zápachu. Nejčastěji se tyto problémy objevují v létě, kdy je větší teplo. Klíčidlo se semeny je vhodné dát na chladnější místo a častěji proplachovat. 

Pokud jsou naklíčená semena opravdu plesnivá, tak je vyhoďte a nejezte! 

Naklíčené luštěniny můžete také rozmixovat a uvařit. Tím se zlikvidují případné nežádoucí mikroorganizmy. Přijdete tím, ale o část cenných vitaminů.  

 


Čerpal jsem ze zdojů: www.rawsuperfood.cz | www.rozhlas.cz a z letáku vydaného organizací Potraviny pro tebe