Ahoj přátelé! Tady Zdravko Pohanka.
Přemýšleli jste také nad tím, jak postupovat při domácím klíčení luštěnin, co je potřeba a na co si dát pozor?
Posbíral jsem pro vás zajímavé a užitečné informace o domácím klíčení Luštěnin.
Vhodné suroviny ze sortimentu Arax vyberte zde: Luštěniny k naklíčení
Držím palce, ať se vám s klíčením daří!
ZP.
Pojďme se do toho pustit doma
Co potřebujete? Klasické celé neloupané luštěniny, "klíčící zařízení" a pitnou vodu.
Pro klíčení semen si můžete vybrat cenově dostupnou klíčící misku, sklenici nebo automatické klíčící zařízení. Ty se dají koupit na internetu, ale jde použít i obyčejná PET láhev, do které uděláte zespodu do dna dírky.
Domácí klíčení není nic složitého!
Jaký je správný postup?
- Namáčení - Luštěniny nejprve nechte přes noc nebo celý den namáčet ve sklenici s vodou, aby se nastartoval klíčící proces. Poté slijte a propláchněte.
- Naplnění klíčidla - Propláchnuté luštěniny vložte do klíčící nádoby, ponechte je při pokojové teplotě zhruba 2-3 dny, dokud nevyrostou klíčky (u každého druhu to trvá jinak dlouho).
- Proplachování – Luštěniny je nutné v klíčidle pravidelně proplachovat čistou vlažnou vodou. Minimálně 2x za den. Dodává se jim tak vláha a zamezuje se hnilobě.
- Skladování – Naklíčené luštěniny je ideální hned spotřebovat, nebo je zavřít do sklenice a skladovat v chladničce.
Dbejte na tento postup a nemáte se čeho obávat!
Důležité zásady při domácím klíčení
- Nakoupit kvalitní semena (musí být čerstvá, nevyloupaná, bez chemického ošetření proti škůdcům).
- Pečlivě omýt klíčidlo (ideálně vyvařit nebo v myčce na program s vysokou teplotou).
- Důkladně umýt ruce před péčí o klíčky.
- K namáčení a proplachování vždy použít pitnou vodu.
- Zamezit kontaktu s hmyzem.
- Připravit si vhodné místo, kde budete klíčky pěstovat (ne mezi pokojovými květinami).
- Používat čisté nádobí pro přípravu a uchovávání klíčků.
Doba namáčení a klíčení
|
Namáčecí doba |
Klíčící doba |
Adzuki fazole |
12 hodin |
3-5 dnů |
Cizrna |
15 hodin |
2-3 dny |
Hrách (neloupaný) |
12-16 hodin |
1-3 dny |
Čočka |
8-12 hodin |
1-2 dny |
Mungo fazole |
10 hodin |
2-3 dny |
Sója |
16 hodin |
Až 4 dny |
Pozor na rizika domácího klíčení
Může se vytvořit plíseň a hniloba klíčků. Patogenní bakterie (např. E.coli) se během procesu klíčení rychleji množí. Mají proto ideální podmínky (vysokou vlhkost a teplotu, dostatek živin). Komplikaci lze rozpoznat podle nepříjemného zápachu. Nejčastěji se tyto problémy objevují v létě, kdy je větší teplo. Klíčidlo se semeny je vhodné dát na chladnější místo a častěji proplachovat.
Pokud jsou naklíčená semena opravdu plesnivá, tak je vyhoďte a nejezte!
Naklíčené luštěniny můžete také rozmixovat a uvařit. Tím se zlikvidují případné nežádoucí mikroorganizmy. Přijdete tím, ale o část cenných vitaminů.
Čerpal jsem ze zdojů: www.rawsuperfood.cz | www.rozhlas.cz a z letáku vydaného organizací Potraviny pro tebe