Lavash: Šedé skvrny, plíseň? Kdepak, propečená místa

Milí přátelé, ahoj, tady Zdravko.

Dostávám od vás pochvalné dopisy na náš arménský chléb Lavash, který se s nástupem sezóny zahradního grilování dostává na stůl. Chystáte z něj všelijaké wrapy, rolky, panini a další dobroty, nejen slané, ale také sladké.

Od některých z vás mi přišel dotaz "Mohou být šedo-černé skvrny plíseň?" a protože se dotaz opakuje, řekl jsem si, že by bylo zapotřebí ho zde zmínit a vysvětlit.

Lavash, jakožto pekařský výrobek, má na svém povrchu propečená místa, která jsou z jedné strany hnědo-černá, z druhé strany působí šedivá až světle nazelenalá. Nepoučený laik tak může nabýt dojmu začínající plísně. V drtivém množství případů to skutečně tak není a placka je v pořádku. Totiž takové propečení s černými "puchýři" není na závadu výrobku.

Mějte se krásně, žijte zdravě a ať vám chutná!

ZP.