Není mouka jako mouka

Ahoj přátelé, 

pomalu se nám blíží období těch nejkrásnějších svátků v roce, Vánoc. S nimi se pojí i mnoho zažitých tradic, do kterých patří zajisté i pečení vánočního cukroví. Dnešní doba je rozmanitá stejně jako nabídka nejrůznějších produktů a člověk se v  ní pomalu nestíhá ani zorientovat. Během posledních deseti let se potravinové portfolio rozrostlo o segmenty, o kterých jsme dříve ani neslyšeli. Jak by taky ne, s životními trendy jdou ruku v ruce i ty potravinové.

Když už jsme nakousli to pečení, rád bych vám dnes představil nové druhy mouk. Taky jste si mysleli, že existují jen pšeničné, žitné, celozrnné, hladké, polohrubé a hrubé? Ve skutečnosti je na trhu již celá řada "nepšeničných" mouk, které díky svým benefitům krůček po krůčku získávají na oblíbenosti a nacházejí se cestu do našich kuchyní. Hodí se nejen na pečení, nýbrž i na běžné vaření. 

Namlít se dá v podstatě kterákoliv plodina. Mletím se zvyšuje její stravitelnost. 

Je to pravda. Mouka se dnes dá udělat prakticky z čehokoli, pokud pro ni najdete to správné využití. Luštěninové mouky aktuálně zažívají obrovský bum. Čočka nemusí být pro každého až tak atraktivní pokrm, nicméně do zdravého jídelníčku jistě patří. A kupříkladu barevná čočková mouka, která se přidá do zeleninových karbanátků, je teprve ten správný tah, který váš mikrobiom ocení. Luštěninové mouky jsou nejširším segmentem v odvětví přirozeně bezlepkových mouk a v kuchyni najdou nekonečnou škálu využití. Pracuje se s nimi snadno a vaše dobroty obohatí o ty správné nutrienty. 

Skvělým pomocníkem jsou i rýžové či kukuřičné mouky. Kvalitně zahušťují a v některých případech mohou nahradit i zcela běžné mouky pšeničné, pokud to například váš zdravotní stav vyžaduje. Uplatníte je právě při již zmiňovaném pečení, do sladkých dezertů, sušenek nebo i cukroví. 

S čím ještě můžete vaše pečení zpestřit? Věděli jste například o skvělých vlastnostech makové mouky nebo hroznové mouky? Hladká Maková se nejlépe hodí na sladké pečení, například do nádivek. Je zdrojem vlákniny a bílkovin. Hroznová mouka, vyráběná pomletím hroznových semínek, je příjemně vínově aromatická a nadupaná oxidanty.

Naše doporučení, jak nepšeničné mouky co nejsnáze zařadit do jídelníčku zní, nahrazujte jimi část pšeničné mouky a zvyšte tak výživovou hodnotu svých pokrmů. Doporučujeme v rozmezí 20-50% podílu, podle druhu mouky, receptu a vaší zkušenosti.  

Přimícháním odlišných druhů mouk získávají pokrmy také jiný chuťový a konzistenční rozměr. Já věřím, že si díky tomu najdou pevné místo v jídelníčku moderního člověka. Postupně vám výhody jednotlivých druhů mouk představíme a také poradím, co s nimi můžete vše provádět.

Sledujte i nadále můj blog, který bude s Vánoci pěkně vypečený. 

 

Zdravko Pohanka_kuchař                 MicrosoftTeams-image (5)