Recept na ČOČKOVÉ CURRY

Milí přátelé, opět se hlásí Zdravko Pohanka!

Dnes jsem si pro vás připravil recept z indické kuchyně!

Čočkové curry

Ingredience na curry: (pro 4 osoby)

1 cibule
2 stroužky česneku
2 cm zázvoru
1 lžička kmínu
1 ½ lžičky koriandru
½ lžičky kurkumy
½ garam masaly
1 plechovka loupaných rajčat
2 mrkve pokrájené na kolečka
0,5 l vody
sůl, pepř na dochucení
Basmati rýže k podávání

 

Ingredience na indický chléb Naan:

5g sušeného droždí
5g cukru
70ml vlažného mléka
260g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
½ lžičky soli
1 lžička prášku do pečiva
200g bílého jogurtu (hustší)

 

Na potření:

2 stroužky česneku
rozpuštěné máslo

 

Postup: (curry)

Cibuli, česnek a zázvor nakrájíme na drobno a orestujeme na oleji. Přidáme koření (kmín, koriandr, kurkumu a garam masalu). Necháme lehce zezlátnout a přidáme rajčata. Restujeme do té doby, dokud se neodpaří všechna tekutina a vznikne nám rajčatová „pasta“.

Přidáme čočku a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a přidáme mrkev.

Dochutíme solí a pepřem a podáváme s basmati rýží a Naanem.

(chléb Naan)

Smícháme droždí, cukr, polovinu vlažného mléka a necháme 10 minut odpočinout.

Mezitím si prosejeme mouku, přidáme sůl a prášek do pečiva. Dobře promícháme a přidáme vzniklý kvásek a jogurt. Vypracujeme hladké, vláčné těsto. Pokud by se lepilo, přidáme trochu mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 75minut.

Po vykynutí rozdělíme na 8 stejných částí, které vyválíme na tenké placky, které opékáme na rozpálené pánvi na sucho z obou stran dozlatova.

Před pečením každou placku potřeme z jedné strany slabou vrstvou rozpuštěného másla a zopakujeme to i po upečený, to ale do rozpuštěného másla přidáme prolisovaný česnek.

 Dobrou chuť!

Inspiraci čerpáme od Tastykitchen.cz