Akce na bylinné čaje

Recept na dýňové rizoto se slaninou a šalvějí

Zdravím všechny nadšence a milovníky dýní!   

Dýňová sezóna je v plném proudu a já jsem si pro vás tentokrát připravil jednoduchý recept na vynikající rizoto, ve kterém dominuje právě zmíněná dýně v kombinaci se slaninkou a šalvějí.

Rizoto na blog_1

Ingredience:

1 velká cibule

2 stroužky česneku

150g slaniny

3 PL rostlinného oleje

1,5dl suchého bílého vína,

500g rýže risotto arborio nebo carnaroli

½ dýně hokaido

1 snítka čerstvé šalvěje

1,5l horkého vývaru

50g másla

70g parmezán

Sůl, pepř

Zdravko Pohanka_mlsoun kuchar

Postup:

V hrnci se širokým dnem na rostlinném oleji krátce orestujte slaninu, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a česnek a dále restujte dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Do rýže vmíchejte na malé kostičky nakrájenou dýni a nasekanou šalvěj. Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1-2 naběračky a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy na skus, trvá to přibližně 15-18 minut. Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte máslo a parmezán, dle chuti přidejte sůl a pepř.

Dobrou chuť!

Tento recept pro nás vyzkoušela a uvařila TastyKitchen