Recept na dýňové rizoto se slaninou a šalvějí
Zdravím všechny nadšence a milovníky dýní!
Dýňová sezóna je v plném proudu a já jsem si pro vás tentokrát připravil jednoduchý recept na vynikající rizoto, ve kterém dominuje právě zmíněná dýně v kombinaci se slaninkou a šalvějí.
Ingredience:
1 velká cibule
2 stroužky česneku
150g slaniny
3 PL rostlinného oleje
1,5dl suchého bílého vína,
500g rýže risotto arborio nebo carnaroli
½ dýně hokaido
1 snítka čerstvé šalvěje
1,5l horkého vývaru
50g másla
70g parmezán
Sůl, pepř
Postup:
V hrnci se širokým dnem na rostlinném oleji krátce orestujte slaninu, přidejte nadrobno nasekanou cibuli a česnek a dále restujte dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Do rýže vmíchejte na malé kostičky nakrájenou dýni a nasekanou šalvěj. Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1-2 naběračky a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy na skus, trvá to přibližně 15-18 minut. Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte máslo a parmezán, dle chuti přidejte sůl a pepř.
Dobrou chuť!
Tento recept pro nás vyzkoušela a uvařila TastyKitchen