Sířené vs. nesířené ovoce

Zdravím všechny milovníky sušených plodů, opět se vám hlásí Zdravko Pohanka!

  

Pokud stejně jako já rádi zdravě mlsáte sušené ovoce, nejspíš jste si již všimli zjevných vizuálních rozdílů u některých jeho druhů.

 

Nebojím se říci, že většina běžně dostupného sušeného ovoce je sířeno, což v podstatě znamená, že obsahuje konzervační činidlo oxid siřičitý, řazený mezi 14 základních alergenů. Jedná se o bezbarvý, štiplavě zapáchající a dráždivý plyn, který vzniká hořením síry. 

 

Proč se tedy oxid siřičitý využívá u sušeného ovoce a jak ošetřit sířené ovoce, aby bylo především zdravotně nezávadné při jeho konzumaci?

Hlavním důvodem, proč bývá sušené ovoce sířeno je ten, že ovoce po použití oxidu siřičitého neztmavne a zachová si svou přirozenou krásnou barvu, stejnou jako u čerstvého ovoce. 

Skvělým příkladem jsou meruňky, u kterých na první pohled zjevně poznáte, zda jsou či nejsou sířené. 

  • Meruňky sířené mají jasně oranžovou barvu a také jejich struktura povrchu vypadá lákavě. Další výhoda sířeného sušeného ovoce spočívá v tom, že takto ošetřené ovoce nebude mít plísně a obsahovat roztoče nebo bakterie.
  • Nesířené sušené meruňky naopak nevypadají napohled až tak atraktivně, mají hnědou barvu a povrch působí scvrkleji. Zato jejich chuť je výraznější a při konzumaci nemusíte přemýšlet nad žádnými "éčky" :-)
    dried-apricots-clay-small

 

V naší nabídce naleznete obě varianty, ale je samozřejmě jen na vás, které meruňky či další druhy sušeného ovoce si oblíbíte. Rozhodnete-li se sáhnout po sířeném sušeném ovoci, nezapomeňte, že může především citlivějším osobám způsobovat zdravotní potíže. Těmto zdravotním nepříjemnostem se dá snadno předejít namočením ovoce před konzumací na pár desítek minut do horké vody, následným opláchnutím a osušením.

Zda je sušené ovoce sířené nebo nesířené, by mělo být jasné z každé etikety či obalu, ve kterém jej zakoupíte. Výrobce zpravidla přímo na obale uvádí, že je sířeno nebo obsahuje konzervační látku E220.

 

Možná vás také zaujmou naše novinky v sortimentu v podobě Lyofilizovaného ovoce, tedy ovoce sušeného mrazem. O něm a jeho výhodách ale zas někdy příště.

 

Krásný konec léta vám přeje

 

Zdravko