Krásný dobrý den vám přeje Zdravko Pohanka!
Dnes se podívám na zoubek tolik nedoceněné vláknině. Kolem sebe jistě také neustále slyšíte, jak je vláknina v našem jídelníčku důležitá. Její obsah by měl být co možná nejvyšší a náš organismus stále trpí jejím nedostatkem, protože mnohdy převažuje strava chudá na vlákninu. Víme však, proč je vláknina tolik důležitá? Proč na ni kladou takový důraz nejen dietologové, ale například i váš praktický lékař? A proč byste měli i vy?
Nejprve si pojďme o vláknině říct nějaké informace. Dělí se na tzv. rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina na sebe váže vodu a je zdrojem energie. Je velmi důležitá pro naši mikrobiální flóru v trávicím traktu, kde působí jako prebiotikum – důležitá „potrava“ pro neméně důležitá probiotika. Díky absorbci tekutin, tzv. změkčuje střevní obsah a působí účinně proti zácpě. Nerozpustná vláknina na sebe vodu neváže. Představme si však „malé kartáčky“, které „vymetají“ nečistoty.
Je zřejmé, že vláknina je naprosto nepostradatelná v našem jídelníčku pro správné fungování střev. Navíc rozpustná vláknina nám dodává pocit sytosti a pomáhá tak při různých redukčních dietách.
A jak nám vláknina ještě pomáhá?
- Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
- Významně přispívá ke snížení rizika rakoviny konečníku a tlustého střeva.
- Zpomaluje vstřebávání sacharidů ze stravy
- Detoxikuje organismus.
- Přispívá k dobré fyzické kondici.
Co se doporučené denní dávky příjmu vlákniny týče, je nutné přihlížet k několika aspektům. Pro zdravého dospělého jedince, který přijímá kolem 8000 KJ za den, by denní dávka vlákniny měla být kolem 25g (Americká potravní asociace).
A teď přicházíme k tomu nejdůležitějšímu. Co bychom měli konzumovat, jako dostatečný zdroj vlákniny? Myslel jsem na vás a níže zasílám několik tipů i s odkazy, kde si můžete všechny dobroty zakoupit.
Rozpustnou vlákninu najdeme především v luštěninách jako je hrách fazole nebo čočka. Širokou nabídku tohoto sortimentu naleznete přímo zde, na našem e-shopu https://www.potravinyarax.cz/lusteniny/.
Dále rozpustnou vlákninu obsahuje oves, ječmen či žito. Ideální potravinou jsou proto různé druhy vloček z těchto obilovin. V e-shopu PotravinyArax naleznete nejširší nabídku těchto vloček https://www.potravinyarax.cz/vlocky/.
Nezapomínejte také na kořenovou zeleninu, brambory ve slupce nebo i některé ovoce, jako jsou jablka či banány.
Nerozpustnou vlákninu najdeme především v celozrnných produktech, v otrubách či hnědé rýži. I tento sortiment je na našem e-shopu samozřejmě dostupný. Skvělým zdrojem jsou také oříšky. A protože myslíme na váš jídelníček ze všech stran, zařadili jsme do našeho sortimentu i několik druhů ořechů a lyofilizovaného ovoce https://www.potravinyarax.cz/orechy--seminka-a-suche-plody/.
Vše na jednom místě pro váš zdravý jídelníček. Máte k tomuto tématu nějaké dotazy? Neváhejte se mě zeptat!
Váš Zdravko Pohanka