Čočka zelená francouzská

Neohodnoceno
 
  • 1 z 2
 

Patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky. Celkově snižuje cholesterol v krvi a přispívá k zachování nízkého krevního tlaku. Je velmi vhodná pro diabetiky. Má vyšší obsah hořčíku, železa, vápníku a fosfátů.

Varianta
33 Kč 304 Kč od 33 Kč    
Kategorie Čočka
Záruka 1 rok
 

Čočka zelená francouzská

                Zelená čočka je specifická svou tmavě zelenou a břidličně šedou barvou, s lehce namodralým mramorováním. Pod touto krásně zbarvenou slupkou je uvnitř žlutá. Patří mezi nejchutnější a nejzdravější druhy čočky právě pro svoji lahodně oříškovou a pepřovou chuť. Také překvapí svojí nekonečnou variabilitou.

                Jedna z odrůd zelené čočky se pěstuje ve střední Francii a vydobyla si Chráněné označení původu v Evropské Unii. Čočka z oblasti LePuy en Velay je často označována jako puy (čti pwi) čočka. Pěstuje se více než 2 000 let v regionu Auvergne v sopečné půdě, která jí dává zemitě unikátní chuť. 

                Unikátní je i složení zelené čočky s porovnáním s ostatními odrůdami. Puy čočka spolu s hnědou odrůdou obsahuje vyšší koncentrace dietní vlákniny než jejich příbuzné. Celkově tato výživná luštěnina snižuje cholesterol v krvi. S tím souvisí i zpomalení či úplné odstranění rizika arteriosklerózy, které současně přispívá k zachování nízkého krevního tlaku. Je velmi vhodná pro diabetiky. Vyšší obsah hořčíku, železa, vápníku a fosfátů řadí zelenou čočku mezi významně zdravé potraviny.

                Zelená čočka se jako jeden z mála druhů nemusí namáčet a po uvaření neztrácí tvar. Chuťově patří mezi nejlahodnější pro svoji jemnou až zemitě pikantní chuť. Dokáže do sebe nasáknout chutě dresinků, takže je jako stvořená do salátů.

Zelená čočka je skvělým doplněním jídel, perfektní přílohou, takže směle nahrazuje rýži i brambory, a dokáže překvapit i samostatně jako hlavní jídlo. Ve francouzských regionech patří mezi oblíbenou surovinu na saláty a jako příloha k soleným masům a párečkům, často se také podává k mořským rybám a dušeným holoubatům. Při moderním vaření lze čočku považovat za základní surovinu do salátů, zvláště teplých, a spolu s grilovanou zeleninou, ať už kořenovou, jako je třeba pastiňák, či s různými druhy dýní, rajčaty a paprikami připravíte moderní přílohu či samostatné jídlo. Čočku lze smíchat i se slaninou, chorizem nebo houbami a máte plnohodnotné jídlo. Ideální je do polévek.

 

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu)

Energetická hodnota:

1545/342

kJ / kcal

Bílkoviny:

23,0

g

Sacharidy:                    

59,0

g

-          z toho cukry:

  4,1 

g

Tuky:                      

  0,8

g

-          z toho nasycené mastné

 

 

           kyseliny:

  0,1

g

Sůl:

  0,01

g

 

 

 

 

Vyhledávání dle parametru přirozeně bez lepku
Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
5kg balení 8.10.2017 18:12
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud si objednám 5kg zelené čočky puy, v jakém balení zasíláte? Jde mi o to, že se snažím nakupovat potraviny ve větších baleních (ideálně do vlastního obalu nebo kupovaného neplastového). Pokud čočku dovážíte ve velkých baleních, je možné mi ji pak tedy odvážit, nebo dovážíte už v malých baleních? Ten samý dotaz bych pak měla k dalších vašim produktům. Děkuji za odpověď a přeji hezký den Johana Soldánová
Odpovědět