Pohanka, světlá
Pohanka loupaná světlá je loupána mechanicky. Obsahuje zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů jsou zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Hodí se k salátům nebo jako příloha k masům.
Kategorie: | Obiloviny |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Pohanka loupaná světlá má lehce nazelenalou barvu. Její barva je dána způsobem loupání krup nikoliv jejím druhem. Světle zelená pohanka je loupána mechanicky. Tento způsob loupání je velmi šetrný a vede k uchování původních chuťových a výživových vlastností pohanky. Po uvaření má méně výraznou chuť oproti pohance hnědé. Hodí se na přípravu kaší, nádivek, do polévek a na přípravu dětské stravy.
Pohanka se řadí mezi tzv. pseudoobiloviny. Pochází ze střední Asie, odkud se postupně šířila do Japonska, Evropy a také do Severní Ameriky. V České republice se pohanka pěstovala již od 12. století a v 16. století patřila mezi nejoblíbenější potraviny. Postupem času její obliba klesla a pěstování také ustoupilo.
Pohanka obsahuje zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem v pohance je cholin.
Pohanku propláchneme, zalijeme vodou (na 100 g pohanky cca 150 - 200 ml vody), osolíme, přikryjeme pokličkou a necháme vařit 10 - 15 minut. Hotovou pohanku můžeme dochutit kouskem másla.
O příznivých účincích konzumace pohanky na zdraví během těhotenství píše Zdravko Pohanka na svém blogu zde: https://www.potravinyarax.cz/zdravkuv-blog/zdrave-a-chutne-stravovani-v-tehotenstvi/
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu):
Energetická hodnota: |
1454/344 |
kJ / kcal |
Bílkoviny: |
13,0 |
g |
Sacharidy: |
63,0 |
g |
- z toho cukry: |
2,9 |
g |
Tuky: |
3,1 |
g |
- z toho nasycené mastné |
|
|
kyseliny: |
0,6 |
g |
Sůl: |
0,0 |
g |
|
|
|
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.