Pohanka, světlá

Pohanka loupaná světlá je loupána mechanicky. Obsahuje zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů jsou zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Hodí se k salátům nebo jako příloha k masům.

Značka: ARAX
od 30 Kč od 26 Kč bez DPH od 5 Kč / 100 g
Kategorie: Obiloviny
Záruka: 1 rok
Gramáž: 500 g
Momentálně nedostupné
30 Kč
26 Kč bez DPH
Gramáž: 5 kg
Momentálně nedostupné
274 Kč
238 Kč bez DPH

Pohanka loupaná světlá má lehce nazelenalou barvu. Její barva je dána způsobem loupání krup nikoliv jejím druhem. Světle zelená pohanka je loupána mechanicky. Tento způsob loupání je velmi šetrný a vede k uchování původních chuťových a výživových vlastností pohanky. Po uvaření má méně výraznou chuť oproti pohance hnědé. Hodí se na přípravu kaší, nádivek, do polévek a na přípravu dětské stravy.   

Pohanka se řadí mezi tzv. pseudoobiloviny. Pochází ze střední Asie, odkud se postupně šířila do Japonska, Evropy a také do Severní Ameriky. V České republice se pohanka pěstovala již od 12. století a v 16. století patřila mezi nejoblíbenější potraviny. Postupem času její obliba klesla a pěstování také ustoupilo. 

  Pohanka obsahuje zinek, měď, selen, mangan a další stopové prvky. Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C. Velmi důležitým vitamínem v pohance je cholin.

Pohanku propláchneme, zalijeme vodou (na 100 g pohanky cca 150 - 200 ml vody), osolíme, přikryjeme pokličkou a necháme vařit 10 - 15 minut. Hotovou pohanku můžeme dochutit kouskem másla.

 Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu):

Energetická hodnota:

1454/344

kJ / kcal

Bílkoviny:

13,0

g

Sacharidy:                    

63,0

g

-          z toho cukry:

2,9 

g

Tuky:                      

3,1

g

-          z toho nasycené mastné

 

 

           kyseliny:

0,6

g

Sůl:

0,0

g

 

 

 

 

               

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.