Sušené ovoce - zdravá svačinka snadno a rychle

Sušené ovoce je oblíbenou a praktickou pochoutkou. Proč se vyplatí sušené ovoce zařadit do svého jídelníčku?

Bohatý zdroj vlákniny pro zdravé trávení

Jednou z největších výhod sušeného ovoce je jeho vysoký obsah vlákniny. Vláknina je klíčová pro:

  • Podporu trávení
  • Regulaci cukru v krvi: Zpomaluje vstřebávání cukrů, což přispívá k pozvolnějšímu nárůstu hladiny krevního cukru.
  • Pocit sytosti zdravě: Zdravým a výživným způsobem zasytí.

Koncentrovaná zásoba vitamínů a minerálů

Doporučujeme zvolit ovoce sušeného mrazem nikoliv za vysokých teplot. Sušením mrazem se z ovoce odstraní voda, ale naprostá většina vitamínů a minerálů zůstává (až 90 %). Najdeme v něm významné množství:

  • Draslíku – důležitý pro správnou funkci svalů a nervů, a pro udržení rovnováhy tekutin v těle.
  • Hořčíku, železa, vápníku a zinku.
  • Vitamínů skupiny B a betakarotenu (hlavně v meruňkách).
  • U klasicky sušeného ovoce může docházet ke ztrátě tepelně citlivého vitamínu C. Lyofilizované (mrazem sušené) ovoce si díky šetrnému procesu zachovává i tento vitamín v plné míře.

Síla antioxidantů

Sušené ovoce je zásobárnou antioxidantů, zejména polyfenolů. Tyto látky patří mezi nejsilnější přírodní antioxidanty a mají klíčovou roli v ochraně buněk před poškozením volnými radikály, které se podílí na stárnutí a vzniku chronických onemocnění. Polyfenoly jsou navíc prospěšné pro střevní mikrobiom, kde působí jako prebiotické látky.

Rychlý a praktický zdroj energie

Díky koncentrovanému obsahu přirozených cukrů (fruktóza a glukóza) je sušené ovoce ideální pro rychlé doplnění energie. Je to perfektní svačina:

  • Pro sportovce před nebo během výkonu.
  • Na cesty nebo turistiku.
  • Při potřebě rychlého "dobití baterek" během náročného dne.
  • Zdravá svačinky pro děti.
  • Dlouhá trvanlivost bez nutnosti chlazení z něj dělají ideální svačinku, které může být vždy po ruce.

Zdravější alternativa sladkostí

Sušené ovoce s přirozenou sladkostí může být skvělou náhradou za průmyslově vyráběné cukrovinky. Pokud si vyberete neslazené a nesířené varianty, jako je ovoce značky Bonaf, získáte sladkou chuť bez přidaného rafinovaného cukru a umělých aditiv.

Vyzkoušejte značku Bonaf zde.

WhatsApp Image 2025-10-17 at 21.54.28