Cizrna KABULI

od 32 Kč od 5 Kč / 100 g

Zvolte variantu

Cizrna se získává z rostliny jménem cicer beraní, který se vyznačuje výškou 40cm a malými lusky, kde jsou zpravidla uloženy dvě až tři semínka. Chuťově nejvíce připomíná vařený hrách, ale má ještě lehce oříškovou příchuť.

Detailní informace

Gramáž: 500 g
Skladem
32 Kč
Gramáž: 5 kg
Skladem
265 Kč

Detailní popis produktu

Cizrna se získává z rostliny jménem cicer arietinum neboli cicer beraní, který se vyznačuje výškou 40cm a malými lusky, kde jsou zpravidla uloženy dvě až tři semínka. Chuťově nejvíce připomíná vařený hrách, ale má ještě lehce oříškovou příchuť. Cizrnu nejvíce pěstují Indové, Turci, Kanaďané, Australané, Syřané, Američané a Mexičané.

Cizrna neboli hrách římský je na našem území stále nedoceněnou luštěninou. 

Využití cizrny v kuchyni je široké. Připravují se z ní polévky, saláty, dušené pokrmy, pomazánky nebo se podává jako příloha. Typická je pro středomořskou a blízkovýchodní kuchyni. Mezi tradiční pokrmy z cizrny patří velmi známá pomazánka zvaná „hummus“ a smažené koule falafel z rozmačkané a okořeněné cizrny. Cizrna se také pražila a přidávala do kávy, a to nejen ve Francii. I na Balkáně bylo téměř tradicí, že do pravé zrnkové kávy přidávali malé množství pražené a umleté cizrny – prý pro lepší pěnu.

Návod na přípravu: Cizrnu namočte ideálně přes noc (12 hodin) do vody a poté ve stejné vodě vařte do měkka cca 40 minut.

O příznivých účincích konzumace cizrny na zdraví během těhotenství píše Zdravko Pohanka na svém blogu zde: https://www.potravinyarax.cz/zdravkuv-blog/zdrave-a-chutne-stravovani-v-tehotenstvi/  doporucene_v_tehotenstvi 

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v syrovém stavu)

Energetická hodnota

1413 / 336

kJ / kcal

Bílkoviny

20,0

g

Sacharidy                     

43,0

g

- z toho cukry

3,6 

g

Tuky                      

5,7

g

- z toho nasycené mastné kyseliny

1,0

g

Sůl

0,09

g

Doplňkové parametry

Kategorie: Cizrna
Záruka: 1 rok

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení