Cizrna KABULI (7mm)

Cizrna se získává z rostliny jménem cicer arietinum neboli cicer beraní, který se vyznačuje výškou 40cm a malými lusky, kde jsou zpravidla uloženy dvě až tři semínka. Chuťově nejvíce připomíná vařený hrách, ale má ještě lehce oříškovou příchuť.

Značka: ARAX
od 29 Kč od 25 Kč bez DPH od 5 Kč / 100 g
Kategorie: Luštěniny
Záruka: 1 rok
Vyhledávání dle parametru: přirozeně bez lepku
Gramáž: 500 g
Skladem
29 Kč
25 Kč bez DPH
Gramáž: 5 kg
Skladem
256 Kč
223 Kč bez DPH

Cizrna se získává z rostliny jménem cicer arietinum neboli cicer beraní, který se vyznačuje výškou 40cm a malými lusky, kde jsou zpravidla uloženy dvě až tři semínka. Chuťově nejvíce připomíná vařený hrách, ale má ještě lehce oříškovou příchuť. Cizrnu nejvíce pěstují Indové, Turci, Kanaďané, Australané, Syřané, Američané a Mexičané.

Cizrna neboli hrách římský je na našem území stále nedoceněnou luštěninou. 

Využití cizrny v kuchyni je široké. Připravují se z ní polévky, saláty, dušené pokrmy, pomazánky nebo se podává jako příloha. Typická je pro středomořskou a blízkovýchodní kuchyni. Mezi tradiční pokrmy z cizrny patří velmi známá pomazánka zvaná „hummus“ a smažené koule falafel z rozmačkané a okořeněné cizrny. Cizrna se také pražila a přidávala do kávy, a to nejen ve Francii. I na Balkáně bylo téměř tradicí, že do pravé zrnkové kávy přidávali malé množství pražené a umleté cizrny – prý pro lepší pěnu.

Návod na přípravu: Cizrnu namočte ideálně přes noc (12 hodin) do vody a poté ve stejné vodě vařte do měkka cca 40 minut. 

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v syrovém stavu:)

Energetická hodnota:

1413/336

kJ / kcal

Bílkoviny:

20,0

g

Sacharidy:                    

43,0

g

-          z toho cukry:

3,6 

g

Tuky:                      

5,7

g

-          z toho nasycené mastné kyseliny:

1,0

g

Sůl:

0,09

g

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.