Semolinové těstoviny drobení, Tarhoňa hrubá "Piombi"

 
 

Ze semolinové mouky a vody se zpracuje tuhé těsto tak, aby se mohlo strouhat na struhadle. Vzniklé vločky se nechají usušit na slunci či v troubě. Tarhoňa se podává jako příloha k maďarskému perkeltu, jako zavářka do polévek nebo se může konzumovat samostatně opečená na sádle s paprikou.

od 25 Kč
Značka ARAX
Kategorie Semolinové těstoviny
Zvolte variantu
Tarhoňa velká. Kód produktu 700585 Gramáž: 500 g Skladem 25 Kč
   
Tarhoňa velká. Kód produktu 200036 Gramáž: 5 kg Skladem 184 Kč
   
 

Tarhoňa hrubá (Piombi)

                Pod pojmem tarhoňa se neskrývá nic jiného než druh těstovinové rýže používané nejvíce na Slovensku a v Maďarsku. Jedná se o malé nočky vyráběné z nudlového těsta. V české kuchyni se velmi podobá drobení.

                Výroba je velmi snadná a nenáročná. Z hrubé mouky a vody se zpracuje tuhé těsto tak, aby se mohl strouhat na struhadle. Vzniklé vločky se nechají usušit na slunci či v troubě. Tarhoňa se podává jako příloha k maďarskému perkeltu, jako zavářka do polévek nebo se může konzumovat samostatně opečená na sádle s paprikou.

                V okolí maďarského města se tarhoňa vyrábí válením a následném poléváním vodou. Poté se přeseje přes síto, kousky, které se neprosely, se přes síto nalámou. Pokud jsou kousíčky kulatější a homogennější, je tarhoňa považována za kvalitnější.

                Slovo tarhoňa pochází ze staroperského slova tarhana, které označovalo směs obilí a jogurtu (nebo mleté obilí vařené v kyselém mléce), kterou používali od starověku kočovníci z Přední Asie pro výrobu kaší. Díky tureckým nájezdům v 16. století se tarhoňa dostala na území Uher, kde v upravené podobě zdomácněla zejména na území Szegedu.

                Konzumace tarhoni má velké množství forem. Podává se uvařená ve vodě a smíchaná se zakysanou smetanou nebo vajíčkem. Může se jen lehce podusit na sádle či oleji s cibulkou a následně ochutit například mletou paprikou nebo se může osmažit na slanině s cibulí a ke konci se přidají vařené brambory. Z tarhoni se dá připravit i nevšední příloha.

 

Nutriční hodnoty na 100g:

Energie

1505 / 355

kJ / kcal

Tuky

1,5

g

- z toho nasynevé mastné kyseliny

0,3

g

Bílkoviny

12

g

Sacharidy

72g

g

- z toho cukry

3,2

g

Vláknina

2,7

g

Sůl

0,02

g

 

Podobné produkty

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Seznam používých cookies: CookiesOK, externalFontsLoaded, informationBanner, pcart, NOCACHE, PHPSESSID, affiliateUniqueAccessId, displayDesktop, SRV_ID.