Čočka červená celá, loupaná
Červená čočka celá, loupaná je zbavená slupky, tudíž nenadýmá, nemusí se namáčet jako jiné luštěniny a je rychle uvařená. Má specifické zbarvení do oranžové barvy. Po uvaření se rozpadá a hodí se tak především k přípravě kaše nebo polévky.
Kategorie: | Čočka |
---|
Jedná se o lehce stravitelnou luštěninu, která obsahuje rostlinné bílkoviny, železo, vitamín B6, kyselinu listovou, selen, fosfor a zinek.
Nazýváme ji sice červenou, ale je spíše oranžová, po uvaření se barva mění dokonce až do žluté. Pokud chcete mít čočku do červena, vařte ji s kari nebo kurkumou.
Červenou čočku můžete zařadit do polévek, které se tím hezky zpestří a nabudou na nutričních hodnotách, také se může zařadit do salátů, pomazánek či se podávat jako příloha.
Návod na přípravu: Čočku nenamáčejte, vařte doměkka v nesolené vodě cca 10-15 minut.
O příznivých účincích konzumace červené čočky na zdraví během těhotenství píše Zdravko Pohanka na svém blogu zde: https://www.potravinyarax.cz/zdravkuv-blog/zdrave-a-chutne-stravovani-v-tehotenstvi/
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu):
Energetická hodnota: |
1353/321 |
kJ / kcal |
Bílkoviny: |
23,8 |
g |
Sacharidy: |
56,3 |
g |
- z toho cukry: |
2,4 |
g |
Tuky: |
1,3 |
g |
- z toho nasycené mastné kyseliny: |
0,2 |
g |
Sůl: |
0,01 |
g |
|
|
|
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.