Quinoa bílá
Detailní popis produktu
Quinoa u nás není zatím úplně běžná, ale pro lidi v Jižní Americe má stejný význam jako pro nás pšenice. Quinoa vypadá spíše jako obilnina, ale řadí se do skupiny tzv. pseudoobilovin, do které patří např. pohanka. Ze semen quinoi se dříve mlela mouka nebo sloužila k přípravě kaší a zahuštění polévek.
Quinoa pochází z pohoří And v Bolívii a Peru. Do Evropy se začínala pomalu dostávat až v 19. stol. Existuje ve třech druzích. Nejběžnější je bílá s jemnou máslovou chutí. Vzhledem se podobá bílé rýži. Červená quinoa je křupavější a má příjemnou oříškovou příchuť. Černá quinoa je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.
Quinoa je vhodná do ovocných i zeleninových salátů, výborně ale také chutná zapečená se zeleninou, masem či sýrem, nebo se může přidat do těsta na lívanečky a sušenky. Lehce z ní vytvoříte i chutný nákyp či kaši.
Návod na přípravu: Před vařením namočíme quinou do studené vody na 5 - 10 minut. Tímto procesem se zbavíme případné hořkosti. Vaříme ve vodě nebo ve vývaru (1 díl quinoy, 2 díly vývaru). Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Zakrytou necháme ještě odstát 5 až 10 minut. Můžete okořenit dle chuti.
O příznivých účincích konzumace quinoi na zdraví během těhotenství píše Zdravko Pohanka na svém blogu zde: https://www.potravinyarax.cz/zdravkuv-blog/zdrave-a-chutne-stravovani-v-tehotenstvi/
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu):
Energetická hodnota |
1541/366 |
kJ / kcal |
Bílkoviny |
14,0 |
g |
Sacharid |
64,0 |
g |
- z toho cukry |
0,0 |
g |
Tuky |
6,0 |
g |
- z toho nasycené mastné kyseliny |
1,0 |
g |
Sůl |
0,006 |
g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Quinoa |
---|---|
Záruka: | 1 rok |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.